Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-04@15:05:32 GMT

مشارکت اجتماعی در تامین امنیت ملی

تاریخ انتشار: ۱۲ فروردین ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۱۴۴۷۸۳۴

مشارکت اجتماعی در تامین امنیت ملی

هرچند در ظاهر امر یک خبر آشکار نمی‌تواند اهمیت زیادی برای یک سیستم امنیتی داشته باشد، اما مجموعه‌ای از همین اخبار وقتی در کنار هم قرار می‌گیرند، می‌توانند منشأ تحلیل و برآوردهای دقیق، پیش‌بینی آینده و در نهایت محتوایی برای تصمیم‌سازی‌های مهم در یک سیستم امنیتی باشند.

اهمیت این موضوع به قدری برای یک سیستم امنیتی بالاست که امروزه می‌بینیم بسیاری از سرویس‌های اطلاعاتی ابزارهای گران‌قیمت با سرمایه‌گذاری‌های کلان را برای این هدف به‌کار می‌گیرند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

برای نمونه می‌توان به شبکه اجتماعی فیسبوک اشاره کرد که امروز در خدمت دستگاه اطلاعاتی و امنیتی ایالات متحده آمریکا فعالیت می‌کند و موفقیت جهانی خود در جذب و ایجاد ارتباط با مخاطب و اطلاعات و اخبار مربوط به مشتریکنش را در اختیار این سرویس اطلاعاتی قرار می‌دهد.

به عنوان نمونه در سال ۲۰۰۶ سرویس اطلاعاتی آمریکا به واسطه موفقیت‌ فیسبوک در جذب گسترده مخاطب در سراسر دنیا و ایضاً دسترسی‌اش به این اطلاعات، بخش جمع‌آوری آشکار خود را تعطیل نمود. این اتفاق به خوبی نشان می‌دهد که دستگاه اطلاعات و امنیت ایالات متحده چه میزان بر روی این ابزار رسانه‌ای حساب باز کرده و البته می‌دانیم که استفاده از این شبکه اجتماعی چه هزینه گزافی را برای این سیستم امنیتی ایجاد می‌کند.

نگاهی به کارکرد انواع جستجوگرهای بزرگ، نرم‌افزارهای ردیاب مانند Google Earth، شبکه‌های اجتماعی موبایلی و حتی سخت‌افزارهای پیشرفته ارتباطی که حتی در برخی موارد بدون اخذ کمترین هزینه‌ای در اختیار عموم مردم در دنیا قرار می‌گیرند، نشان می‌دهد که همه اینها فراتر از خدمت‌رسانی و کمک به ایجاد ارتباطات اجتماعی و جهانی استفاده‌های دیگری نیز دارند که تقریباً در تمامی موارد همان جمع‌آوری آشکار اطلاعات است.

اما از همه اینها که عبور کنیم روشی دیگر نیز برای جمع‌آوری آشکار اطلاعات وجود دارد؛ روشی سنتی که با وجود قدمتش اگر به درستی به کار گرفته شود، همچنان حرف اول را در پروسه جمع‌آوری آشکار اطلاعات بازی می‌کند. در این روش یا فرآیند که «مشارکت اجتماعی» نام دارد اجتماع،جماعت یا گروه‌ها به هم می‌پیوندند تا عملکرد مورد انتظار یا مورد نیاز را به اجرا در آورند. به عبارت دقیق‌تر بخشی از جامعه بدون وابستگی‌های مالی و تشکیلاتی و بر اثر احساس مسئولیت و وظیفه خود را ملزم به اطلاع‌رسانی اخبار می‌کند.

در این شیوه همانطور که از تعریفش هم پیداست، هرچه دایره همکاری در اجتماع گسترده‌تر باشد، نتایج بدست آمده دقیق‌تر و جامع‌تر خواهد بود.البته مشارکت اجتماعی در واقع فرآیندی با تعریف بسیار عام‌تر از موضوع جمع‌آوری اطلاعات است و در جوامع مختلف برای اهداف گوناگون به‌کارگیری می‌شود و همواره نیز نتایج موفقی به وسعت اجتماعش داشته است.

فرهنگ‌سازی در اجتماع، تغییر یک سبک یا عادت غلط عمومی، کمک به اصلاح یک روند در اجتماع، مطالبه حق از جمله دستاوردهای مشارکت اجتماعی است که در کشور ما ایران نیز موارد بسیار زیادی با نتایج مؤفق دارد. اما در مورد موضوع امنیت و اطلاعات استفاده از ظرفیت کلان مشارکت اجتماعی نیاز به مقدماتی دارد که البته بسیاری از آنها در جامعه ما به خودی خود موجود بوده و حتی در مواردی مورد استفاده نیز واقع شده است.

اشاره به برخی از ملزومات به‌کارگیری ظرفیت مشارکت اجتماعی در موضوع امنیت و اطلاعات یا به عبارتی صحیح تر یاری رساندن جامعه به برقراری امنیت، هم می‌تواند نشان دهد که چرا کشورهای غربی نظیر آمریکا بیشتر متمایل به استفاده از ابزارها اعم از سخت‌افزارها و نرم‌افزارها برای جمع‌آوری آشکار اطلاعات شده‌اند و هم ظرفیت‌های سیستم امنیتی و اطلاعاتی کشورمان ملموس‌تر حس می‌گردد.

اولین لازمه مشارکت اجتماعی در کمک به امنیت، اعتماد به نظام سیاسی یک کشور است که در نتیجه منجر به اعتماد عمومی نسبت به تمامی دستگاه‌ها و سازمان‌های وابسته به آن نظام سیاسی شده که از جمله آنها دستگاه اطلاعاتی و امنیتی است. وقتی یک اجتماع، نظام سیاسی حاکم برخود را قبول داشته باشد و با دیده اعتماد بدان نگاه کند، طبعاً نگاهی مثبت و توأم با اعتماد به دستگاه امنیتی و اطلاعاتی وابسته به آن نیز دارد. چنین اجتماعی طبیعتاً حاضر به یاری دستگاه اطلاعاتی مورد وثوقش بوده و حتی خود را بخشی از این دستگاه می‌داند.

دومین ضرورت این است که افکار عمومی، متصدیان امنیت کشور را در کنار خود و در تقابل با تهدیدات دشمن بدانند. مثال نقض در این مسئله سرویس‌های اطلاعاتی برخی کشورهای دنیاست که در عمل بخشی از توان خود را برای کنترل و فشار بر اجتماع خودی صرف می‌کنند و حتی در مواردی از این دست مشاهده می‌شود که برخی سرویس‌های اطلاعاتی خارج از چارچوب‌های نظام سیاسی حاکم بر کشور فعالیت کرده و خود تهدیدی برای اجتماع هستند. نمونه‌هایی از این دست در سرویس‌های اطلاعاتی دنیا وجود دارند که بیش از آنکه مورد تبعیت ساختار قدرت در داخل کشور باشند منطبق بر سیاست‌های دیکته شده برخی از ابرقدرت‌ها و با هدایت آنها فعالیت می‌کنند. این سرویس‌های فاسد به مردم به چشم تهدید بالقوه نگاه کرده و توان خود را علیه جامعه خودی و نه علیه دشمنان و متجاوزان خارجی به‌کار می‌گیرند.

سومین ضرورت خود مسئله امنیت و میزان موفقیت یک دستگاه اطلاعاتی در دستیابی به آن است. وقتی یک سرویس امنیتی و اطلاعاتی نتواند در عمل امنیت و آرامش جامعه را تأمین و تضمین نماید، هیچ‌گاه نگاه اعتماد جامعه و پیرو آن همکاری و مشارکت آن را در اختیار نخواهد داشت. به عبارت دقیق‌تر یک اجتماع وقتی از مهم‌ترین نیاز و حق خود یعنی امنیت محروم باشد، اعتمادش را نسبت به کل ساختار سیاسی نیز از دست می‌دهد و یا به سوی تقابل و اعتراضات به نظام حاکم حرکت می‌کند، یا به سمت و سوی بی‌تفاوتی و انزوا از مشارکت اجتماعی گام بر می‌دارد.

آنچه گفته شد بخشی از اساسی‌ترین نیازهای ایجاد اعتماد در اجتماع و حرکت آن به سوی همکاری در تأمین امنیت کشور است که خوشبختانه در کشور ما ایران با نرخ قابل قبولی وجود دارد و می توان ادعا کرد که امروز دستگاه اطلاعاتی و امنیتی در ایران از سرمایه اجتماعی مطلوبی برخوردار است. همین مسئله نیز سبب شده که تاریخ ایران سراسر پر از سوابق مشارکت اجتماعی در بزنگاه‌های امنیتی است که نمونه آن را می‌توان بحران های مرزی ابتدای انقلاب، ترورهای سال ۶۰، و اعتراضات سیاسی یک دهه اخیر دانست که در تمامی موارد ختم غائله با مشارکت مردمی حاصل شده است.

اما با این حال می‌توان یک ضعف را نیز در پروسه جلب مشارکت اجتماعی مردم در تأمین امنیت و به عبارت دقیق‌تر همکاری با دستگاه اطلاعاتی و امنیتی بیان نمود. این ضعف در نگاه کلی همان آشفتگی و عدم هدایت صحیح و کنترل ظرفیت‌های خودجوش و داوطلبانه مردمی است که هم‌اکنون وجود دارد، اما به نظر نمی‌رسد هیچ‌گاه در مسیری کانالیزه و هدفمند هدایت شده باشد. این مهم نیازمند برخی هزینه‌های تبلیغاتی است که در بستر وجود روحیه مشارکت اجتماعی می‌تواند به سادگی به نتایج خوب منجر شود. در واقع ظرفیت اجتماعی موجود می تواند در آینده با تبلیغات، گسترش بیشتر پیدا کرده و با برخورداری از یک شیوه و سازوکار صحیح و هدفمند به ارتقاء توان امنیتی و اطلاعاتی کشورمان کمک کند.

برچسب‌ها بوشهر مقام معظم رهبری فیس بوک امام خمینی گوگل وزارت اطلاعات

منبع: ایرنا

کلیدواژه: بوشهر مقام معظم رهبری فیس بوک بوشهر مقام معظم رهبری فیس بوک امام خمینی گوگل وزارت اطلاعات اخبار کنکور دستگاه اطلاعاتی و امنیتی سرویس های اطلاعاتی امنیتی و اطلاعاتی مشارکت اجتماعی دستگاه اطلاعات سیستم امنیتی نظام سیاسی دقیق تر

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۴۴۷۸۳۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اتخاد تدابیر امنیتی در برگزاری دور دوم انتخابات شهر و استان تهران

محسن نایبی عصر چهارشنبه در دومین جلسه ستاد امنیت انتخابات استان تهران که با حضور شجاعان رئیس مرکز توسعه فناوری اطلاعات، امنیت و هوشمندسازی وزارت کشور، جلایی، مدیرکل فناوری شورای نگهبان، علوی، قائم مقام شورای نگهبان هیات نظارت استان تهران و سیدکمال سادات مدیرکل امنیتی و انتظامی استانداری تهران و دیگر اعضاء برگزار شد، ضمن گرامیداشت یاد و خاطره استاد شهید «مرتضی مطهری» و تبریک روز معلم و مقام استاد اظهار کرد: خداوند را شاکر هستیم که علی‌رغم توطئه دشمنان نظام مقدس اسلامی، انتخابات ۱۱ اسفند در سلامت و امنیت کامل برگزار و باعث فخر و مباهات کشور و سرخوردگی بدخواهان این ملت شد.

نایبی با اشاره به پاسخ مقتدرانه سپاه پاسداران در عملیات وعده صادق گفت: اثرات و برکات این اقدام در آینده و هرچه بیشتر بگذرد نمایان‌تر خواهد شد.

وی عنوان کرد: تأمین امنیت روانی و سلامت مرحله دوم انتخابات به اندازه مرحله اول انتخابات دارای اهمیت است.

معاون امنیتی و انتظامی استانداری تهران از اخذ تدابیر امنیتی در برگزاری دور دوم انتخابات شهر و استان تهران خبر داد و افزود: دشمن از هر حربه‌ای برای بر هم زدن امنیت روانی در جامعه استفاده می‌کند و ما تمام ظرفیت و توان خود را به کار خواهیم گرفت تا نقشه آنان را خنثی کنیم.

بر اساس این گزارش مرحله دوم انتخابات روز ۲۱ اردیبهشت ماه سال جاری در حوزه انتخابیه تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهر و پردیس به صورت تمام الکترونیک و در حوزه انتخابیه ورامین، قرچک و پیشوا مانند دور اول برگزار خواهد شد.

باشگاه خبرنگاران جوان اجتماعی شهری

دیگر خبرها

  • دستگیری عوامل جیش الظلم در سیستان و بلوچستان
  • دستگیری عوامل جیش الظلم در سیستان وبلوچستان
  • بازداشت عوامل پشتیبان گروهک جیش‌الظلم در راسک
  • مشارکت مردمی و تامین امنیت خاطر در سرمایه‌گذاری‌ها در دستور کار دولت
  • سابقه جمع‌آوری اطلاعات صهیونیست‌ها از ایران + فیلم
  • اتخاد تدابیر امنیتی در برگزاری دور دوم انتخابات شهر و استان تهران
  • اخذ تدابیر امنیتی در برگزاری دور دوم انتخابات شهر و استان تهران
  • خنثی‌سازی امنیتی‌ترین طراحی عملیات نفوذ و خرابکاری صنعتی سرویس اطلاعاتی موساد در ایران روی آنتن شبکه یک سیما
  • اخذ تدابیر امنیتی در برگزاری دور دوم انتخابات شهر و استان تهران‌
  • تأکید عراق بر پایبندی به توافق امنیتی با ایران